poniedziałek, 26 września 2022

Nie ma tego złego - Lauren Weisberger

 "NIE MA TEGO ZŁEGO" - Lauren Weisberger 

Doskonałe małżeństwa. Idealni sąsiedzi. Kłamstwa jak malowane. Greenwich w stanie Connecticut, miasteczko jak z obrazka - poznacie je po wypielęgnowanych trawnikach i po tym, jak pilnie każdy strzeże tu swoich sekretów.

Karolina Hartwell, dawna supermodelka, odwozi syna do szkoły, gdy zostaje aresztowana za jazdę pod wpływem alkoholu. Szokujące nagłówki w prasie wywołują skandal i skutecznie odstraszają grono jej dotychczasowych przyjaciół. Są też wymarzonym pretekstem dla jej męża, senatora o prezydenckich ambicjach, by zostawić żonę.

Miriam Kagan, przyjaciółka Karoliny, która porzuciła prawniczą karierę dla życia rodzinnego, jest przekonana, że jej mąż coś ukrywa. Stara się jednak zbytnio na niego nie naciskać, bo sama chowa parę trupów w szafie i za nic nie chce, by z niej wypadły.

Emily Charlton jest jeszcze nowa w Greenwich, właśnie wprowadziła się tymczasowo do Miriam, z którą znają się od lat. Po tym, jak rzuciła stanowisko asystentki legendarnej wydawczyni magazynu modowego, Mirandy Priestly, Emily przeniosła się z Nowego Jorku do Hollywood, by pracować jako konsultantka do spraw wizerunku gwiazd kina i celebrytów. Ostatnio jednak nie szło jej najlepiej - straciła paru klientów i chyba musi poszukać nowego pomysłu na swoją karierę. A skoro przyjaciółka jej przyjaciółki właśnie straciła dobre imię, to może nadarza się idealna okazja… Zwłaszcza że wszystkie trzy są wściekłe jak diabli!
- opis Wydawcy 

Premiera "Nie ma tego złego" Lauren Weisberger niezmiernie mnie ucieszyła. Pamiętam doskonale tę autorkę z cyklu "Diabeł ubiera się u Prady" - zarówno tę książkową wersję jak i filmową. Odnoszę wrażenie, że ten tytuł to już legenda wśród miłośników nie tylko literatury, ale także filmu, mody i wielkomiejskiego stylu. 

Najnowsza pozycja Lauren Weisberger przedstawia podmiejską sielankę, która opisana jest jak żywcem wyjeta z amerykańskiego serialu. Spokojna dzielnica, z idealnie wystrzyżonym trawnikiem, okazałe domy i majętni mieszkańcy. W Greenwich czas toczy się leniwie pomiędzy wyjazdami na wakacje a nudzącą prozą życia. Mieszkanki są dobrze usytuowane, mają piękne dzieci i dużo wolnego czasu, który dość różnorodnie wykorzystują. Takimi kobietami są właśnie nasze główne bohaterki - Emily, Mirian i Karolina - trzy przyjaciółki, które nie szczędzą sobie prawdy i szyderstw, ale potrafią także być wsparciem dla siebie nawzajem. Gdy jedna z nich popada w niełaskę społeczności postanawiają stworzyć wspólny front i poszukać zemsty.. 

"Nie ma tego złego" będzie idealnym wyborem nie tylko dla fanów książek "Diabeł ubiera się u Prady" i "Zemsta ubiera się u Prady", ale także dla miłośników serialu "Gotowe na wszystko". Myślę, że entuzjaści takich tytułów jak "Seks w wielkim mieście" czy "Wielkie kłamstewka" też mają szansę polubić się z prozą Luren Weisberger. 

Pozycja o której mowa to idealny wybór dla tych, którzy spragnieni są amerykańskiego stylu. Książka "Nie ma tego złego" wyśmiewa pewne zachowania typowe dla kobiet z takich kręgów, a jednocześnie sprawia, że sami się z nich śmiejemy. Fabuła jest bardzo angażująca i ciekawa. "Nie ma tego złego" to powieść pełna kobiecości, błahych problemów i codziennego życia. Równocześnie nie brakuje w niej skandalu, ploteczek i babskiej solidarności. Krótko mówiąc idealna książka na letni wieczór - nieskomplikowana fabuła, lekki styl i masksymalna dawka humoru. 



Wydawca - Wydawnictwo Albatros 
Data wydania - 27.07.2022
Liczba stron - 416 
Cykl - Diabeł ubiera się u Prady [3] 


Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Albatros! 


środa, 21 września 2022

Niepowstrzymani. Jak przejęliśmy władzę nad światem - Yuval Noah Harari & Ricard Zaplana Ruiz

 "NIEPOWSTRZYMANI. JAK PRZEJĘLIŚMY WŁADZĘ NAD ŚWIATEM" - Yuval Noah Harari & Ricard Zaplana Ruiz

Spider-Man, Wonder Woman, Superman, Batman? Nie. Prawdziwym bohaterem jesteś ty i posiadasz fantastyczną supermoc! Żeby zrozumieć, jaka może być potężna i niebezpieczna, musisz przeczytać tę książkę!



Ziemią – na każdej szerokości geograficznej: od afrykańskich sawann po czapy lodowe Grenlandii – rządzą ludzie. Ale jak to się stało, że dysponujemy taką potęgą? Yuval Noah Harari, autor bestsellera Sapiens, pokaże wam, że posiadamy wielką siłę, dzięki której wciąż tworzymy najprzeróżniejsze dziwne i tajemnicze rzeczy: od duchów i demonów po rządy i korporacje.
- opis Wydawcy 

Yuval Noah Harari to autor wielu książek popularnonaukowych. Możecie kojarzyć go z takich tytułów jak "Sapiens. Od zwierząt do bogów", "21 lekcji na XXI wiek" czy "Homodeus. Krótka historia jutra". Książki te zachwycają nie tylko swoim wydaniem, ale przede wszystkim treścią. "Niepowstrzymani. Jak przejęliśmy władzę nad światem" jest najnowszą pozycją Harariego wydaną w Polsce. Tym razem autor postanowił przemówić do młodszych czytelników, niemniej spragnionych wiedzy od swoich dorosłych opiekunów. 

Książka "Niepowstrzymani. Jak przejęliśmy władzę nad światem" jak i poprzednie książki autora zachwyca od pierwszego wejrzenia. Tytuł ten ma przepiękną oprawę graficzną i twardą okładkę, dzięki której książka świetnie pasuje do pozostałych wydań twórczości Harariego. Nad treścią "Niepowstrzymanych (...)" czuł oczywiście Yuval Noah Harari, a ilustrację są dziełem Ricarda Zaplana Ruiza. Razem stanowią idealne połączenie nauki i zabawy. 

Jak już wspominałam najnowsza książka Harariego skierowana jest głównie do młodszych odbiorców. Jednakże niech nikt nie czuje się wykluczony ze względu na swój wiek - każdą książkę może przeczytać każdy czytelnik i bawić się doskonale. Wspominam jednak o tym, gdyż podczas lektury dokładnie odczuwa się kto jest grupą docelową autora. Osobiście czuję, że lata młodzieńcze mam za sobą, a mimo to świetnie bawiłam się podczas czytania. 

"Niepowstrzymani. Jak przejęliśmy władzę nad światem" jest dokładnie o tym co jest zawarte w tytule, nie mniej, nie więcej. Harari w najnowszej pozycji skupia się na próbie nakreślenia powodów, dla których obecnie człowiek jest największym i najgroźniejszym zwierzęciem na Ziemi. Swoją opowieść rozpoczyna oczywiście od najdawniejszych czasów, omawia m.in. to skąd pochodzimy i jak wyewoluowaliśmy oraz w jaki sposób to właśnie my homo sapiens wygraliśmy tę ewolucyjną walkę. Harari prowadzi nas tą samą drogą, którą sapiensi pokonali wiele tysięcy lat temu przemieszczając się z Afryki, przez Azję i Australię aż do Ameryki. Autor porusza wiele różnorodnych kwestii, które miały wpływ na kształtowanie się człowieka, jakiego dziś znamy. Dzięki nieskomplikowanemu stylowi i odpowiednio dobranej terminologii nawet młody czytelnik bez problemu zrozumie tę książkę. 

Sam Yuval Noah Harari tak pisze o książce "Niepowstrzymani. Jak przejęliśmy władzę nad światem" - "Ta książka wyjaśnia jak nasi przodkowie stali się najpotężniejszymi zwierzętami na świecie. Jak rozprzestrzenili się po całej planecie i doprowadzili do zniknięcia neandertalczyków, denisowian i kilku innych rodzajów ludzi, oraz jak sprawili, że na świecie wyginęło tyle zwierząt". 

W mojej ocenie ta pozycja będzie świetnym wyborem nie tylko dla młodszych, ale dla wszystkich, którzy spragnieni wiedzy i dobrej zabawy poprzez naukę. 


Wydawca - Wydawnictwo Literackie 
Data wydania - 28.09.2022
Liczb stron - 


Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Literackie! 

Ricard Zaplana Ruiz

niedziela, 11 września 2022

Złap mnie - Lisa Gardner

 "ZŁAP MNIE" - Lisa Gardner 

Przyszła ofiara wybierająca osobę, która będzie prowadziła śledztwo w sprawie jej zabójstwa… Brzmi jak z horroru i detektyw D.D. Warren rzeczywiście czuje dreszcze, kiedy w pobliżu jednego z miejsc zbrodni pojawia się młoda kobieta, Charlie Grant, z niezwykłą prośbą. Twierdzi, że za cztery dni, kiedy przypada pierwsza i druga rocznica śmierci jej dwóch przyjaciółek, ona też zostanie zamordowana. Będzie się oczywiście bronić, ale na wypadek gdyby się jej nie udało, chce ułatwić dochodzenie D.D. Warren, którą uważa za najlepszą śledczą w bostońskiej policji. Choć D.D. początkowo wątpi w słuszność tej teorii, sprawdza informację i potwierdza, że przed rokiem i dwoma laty, dokładnie 21 stycznia, zabito dwie kobiety, które dzieliło prawie dwa tysiące kilometrów. Nic nie łączy tych zbrodni… poza tym, że obie zamordowane były przyjaciółkami Charlie.
- opis Wydawcy 

Lisa Gardner to niekwestionowana królowa kryminału. Jej twórczość śledzi rzesza fanów, którzy czekają na kolejne tomy ulubionej serii. "Złap mnie" to tom 6 z cyklu o detektyw D.D. Warren. Wydawnictwo Albatros wydaje ponownie książki tej autorki w odświeżonej szacie graficznej, a więc możecie kojarzyć już tę jak i inne pozycje. Nie ukrywam, że bardzo podobają mi się te odświeżone wydania i zachęcają do sięgania po kolejne części. 

Książki Lisy Gardner można czytać bez względu na kolejność w serii, gdyż każda pozycja to osobna sprawa kryminalna. Jeśli jednak interesuje Was życie prywatne detektyw D.D. Warren to zachęcam, aby sięgać po książki w kolejności chronologicznej, zaczynając od "Samotnej". 

Sięgając po "Złap mnie" nie zastanawiałam się nad tym, nawet nie przeczytałam opisu tej książki. Po tylu spotkaniach z tą autorką wiedziałam, że będzie dobrze, cokolwiek odnajdę na kartach tej pozycji. Jak już wspominałam "Złap mnie" jest 6 tomem w serii o detektyw D.D. Warren, ale do lektury nie jest konieczna znajomość poprzednich części. Osobiście zachęcam, aby jednak je poznać, lecz jeśli zacznie od "Złap mnie" to także będzie w porządku. 

W "Złap mnie" poznajemy młodą kobietę Charlie Grant, która przychodzi do D.D. Warren i wprost przekazuje informacje o tym, że prawdopodobnie 21 stycznia umrze.. ściśle mówiąc zostanie zamordowana. Okazuje się, że rok i dwa lata wcześniej w taki właśnie sposób zginały jej dwie przyjaciółki. Charlie uważa, że będzie następna, a tylko detektyw D.D. Warren ma według niej odpowiednie doświadczenie, aby spróbować jej pomóc. Opis tej książki jest absolutnie fantastyczny, a cała lektura bardzo wciągająca. Lisa Gardner napisała bardzo dużo kryminałów oraz thrillerów i mogłoby się wydawać, że czytelnicy mogą być powoli rozgryzać jej sposób konstruowania fabuły i bohaterów. Za każdym razem kiedy wydaje mi się, że wiem jak skończy się książka, autorka uświadamia mi, że tylko mi się wydaje.

Z niesamowitą przyjemnością i zaangażowaniem przeczytałam "Złap mnie" Lisy Gardner. To były pełne napięcia chwile, które zawsze towarzyszą lekturze książek tej autorki. Cieszę się, że udaje mi się dawkować sobie kolejne tomy serii, a nie ulegam pokusie, by przeczytać je wszystkie jedna po drugiej. Odnoszę wrażenie, że dzięki przerwom pomiędzy kolejnymi częściami, o wiele przyjemniej wraca mi się do pani detektyw D.D. Warren. "Złap mnie" było naprawdę genialną historią, nie jestem pewna, czy najlepszą tej autorki, jaką czytałam. Jestem także daleka od klasyfikowania książek w serii od najlepszej do najgorszej, gdyż uważam, że w swoim gatunku one wszystkie są bardzo dobre i wciągające. Być może za kilka miesięcy nie będę pamiętać o co dokładnie chodziło  w fabule "Złap mnie", ale godziny, które spędziłam na jej lekturze uważam, za dobrze wykorzystany czas. 



Wydawca - Wydawnictwo Albatros 
Data wydania - 27.07.2022
Liczba stron - 480 
Cykl - Detektyw D.D. Warren [6] 

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Albatros! 


środa, 31 sierpnia 2022

Brakujący element - Harlan Coben

 "BRAKUJĄCY ELEMENT" - Harlan Coben 

Wilde jako małe dziecko został porzucony w lesie. Po latach, już jako dorosły mężczyzna, postanawia dowiedzieć się więcej o swoim pochodzeniu. Rejestruje się na stronie internetowej, która na podstawie nadsyłanych próbek materiału genetycznego kojarzy spokrewnionych ze sobą ludzi.


Dzięki portalowi udaje mu się odnaleźć biologicznego ojca, ale spotkanie z nim rodzi więcej pytań niż odpowiedzi. Wilde dowiaduje się jednak o jeszcze jednym krewnym. Peter Bennett, gwiazda popularnego reality show, próbuje się z nim skontaktować, ale po jednej nieudanej próbie znika jak kamień w wodę. Nękany wyrzutami sumienia Wilde zaczyna go szukać.
- opis Wydawcy 

"Brakujący element" to kontynuacja książki "Chłopiec z lasu", którą miałam okazję czytać na początku poprzedniego roku. Choć tamta pozycja wydawała mi się skończoną i kompletną historią, nie mogłam odmówić sobie poznania dalszych losów Wilde'a. 

"Brakujący element" to historia, którą od "Chłopca z lasu" dzieli kilkanaście lat. Wilde jest już dorosłym mężczyzną, który stara się poukładać swoje życie. Nie jest to łatwe zadanie zważywszy na to, że jego tragiczna historia nadal jest popularna i omawiana w różnych kręgach. Wilde chce poznać swoją historię, odnaleźć rodzinę. i tak trafia na stronę internetową, dzięki której ma nadzieję odszukać krewnych. Wilde ma szczęście (lub nie) odkryć tożsamość swojego biologicznego ojca oraz innego krewnego, który okazuje się być popularnym prowadzącym telewizyjnym. Peter jednak szybko znika, dosłownie zapada się pod zmienię, a nasz główny bohater postanawia dowiedzieć się co przytrafiło się jego krewnemu. 

Odnoszę wrażenie, że z każdą kolejną przeczytaną książką Harlana Coben coraz trudniej jest mi o nich pisać. Oczywistością jest, że są to pozycje fajne i wciągające, bardzo dobre w swoim gatunku. Są świetną rozrywką i umilaczem wieczorów. Wiem także z doświadczenia po poprzednich lekturach tego autora, że nie zostają one na długo w mojej pamięci. Jak już wspominałam uważam, że są to bardzo dobrze skonstruowane pozycje, które super się czyta, ale szczerze mówiąc nie wracam do nich zbyt często myślami. Odnoszę wrażenie, że z "Brakującym elementem" będzie tak samo. Podczas lektury byłam zaangażowana i całkowicie pochłonięta lekturą, aktywnie śledziłam kolejne poczynania Wilde'a i to czego dowiadywał się o sobie i swoim krewnym. Jednakże mam duże podejrzenie, że za jakiś czas nie będę pamiętać fabuły tej książki. 

Wydaje mi się, że fanów Harlana Cobena nie trzeba przekonywać do sięgnięcia po "Brakujący element". A Ci z Was, którzy się wahają — gorąco zachęcam do przeczytania najpierw "Chłopca z lasu" a następnie jego kontynuacji, czyli "Brakujący element". 


Wydawca - Wydawnictwo Albatros 
Data wydania - 15.07.2022
Liczba stron - 416 
Cykl - Wilde [2] 


Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu Albatros! 


poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Idealna - H.C. Warner

 "IDEALNA" - H.C. Warner 

Piękna, żywiołowa, bystra, seksowna… Po prostu IDEALNA! Marzenie każdego mężczyzny. Ben, który wciąż liże rany po rozstaniu z długoletnią partnerką, nawet nie śmiałby śnić o takiej dziewczynie. Tymczasem Bella przebojem wkracza w jego świat i wkrótce jest w niej zakochany po uszy. Kiedy postanawia ją poślubić – choć właściwie to ona podejmuje decyzję – nie ma pojęcia, że wkrótce jego dobre stosunki z rodzicami legną w gruzach, a długoletnie przyjaźnie będzie musiał złożyć na ołtarzu „szczęścia małżeńskiego“. Klasyczna zaborcza żona, która dopiero po ślubie pokazuje pazurki i próbuje zrobić z męża pantoflarza? O nie! Bella ma swój diaboliczny plan i realizuje go z żelazną konsekwencją. 
- opis Wydawcy 

Thrillery to jeden z moich ulubionych gatunków, po który także najczęściej sięgam. Są to pozycje zazwyczaj dość lekkie i wciągające na tyle, aby przeczytać je w krótkim czasie. Są po prostu świetnym przykładem rozrywki, jaką jest czytania książek. Jedną z ostatnich pozycji, po które sięgnęłam była "Idealna" H.C. Warner. 

"Idealna" to thriller, w którym poznajemy Bena, mężczyznę w średnim wieki, który niedawno rozstał się z długoletnią dziewczyną. Nie było nawet szczególnego powodu tego rozstania, po prostu kobieta stwierdziła, że chyba potrzebuje zmian. Ben starał się poradzić sobie z miłosnym zawodem za sprawą swoich oddanych przyjaciół. Niedługo potem poznaje Bellę - dziewczynę młodą, miłą, piękną, elokwentną - po prostu idealną. Po pojawieniu się w życiu mężczyzny Belli jego świat staje na głowie i jednocześnie bardzo szybko rusza do przodu. Bella okazje się mieć idealny plan dla nich.. 

Książka "Idealna" podzielona jest na 3 części, w których każda z postaci ma szansę przedstawić swój punkt widzenia. Jako pierwszą poznajemy perspektywę Bena. Następnie mamy okazję śledzić zachowanie i myśli Belli, a na koniec obie te perspektywy mieszają się. Jest to popularny zabieg w książkach, który bardzo lubię. Dzięki niemu miałam okazję przekonać jakimi bohaterami są Ben i Bella, a także ich najbliżsi. Dzięki podziałowi na perspektywy mogłam dowiedzieć się pewnych rzeczy o przeszłości bohaterów oraz poznać ich myśli. "Idealna" była niezwykle przejmującą lekturą, podczas której nie byłam pewna, kto jest tym złym. Każda z postaci miała szansę zaistnieć na kartach tej książki i my czytelnicy mieliśmy okazję poznać każdą z nich. Najbardziej interesującą postacią dla mnie była oczywiście Bella — kobieta kameleon. W mojej ocenie bardzo inteligentna i przebiegła osoba, która jednocześnie okazała się być kimś innym. 

"Idealną" H.C. Warner przeczytałam w ciągu kilku godzin, tak bardzo nie mogłam oderwać się o lektury. Zdaję sobie sprawę, że zapewne szybko zapomnę o tej pozycji, ale w momencie czytania byłam nią naprawdę zaciekawiona. Uważam, że w swoim gatunku, była to świetna książka, która dała mi wszystko, czego mogłabym od niej oczekiwać. 


Wydawca — Wydawnictwo Albatros 
Data wydania - 15.07.2022
Liczba stron - 385


Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Albatros! 


czwartek, 4 sierpnia 2022

Jej ostatnie wakacje - C.L. Taylor

 "JEJ OSTATNIE WAKACJE" - C.L. Taylor 

Dwa lata temu siostra Fran, Jenna, wyjechała na małą wyspę w pobliżu Malty, na obóz dla osób z problemami psychicznymi, i zaginęła. Dwoje innych uczestników straciło życie w nieszczęśliwym wypadku, a organizator wyjazdu, charyzmatyczny mówca motywacyjny Tom Wade, trafił do więzienia jako człowiek pośrednio odpowiedzialny za ich śmierć. Po wakacjach, które przeistoczyły się w koszmar, pozostało jednak wiele pytań… Teraz okryty niesławą Lekarz Duszy wychodzi na wolność, a jego przedsiębiorcza i apodyktyczna żona Kate usiłuje za wszelką cenę pomóc mu wznowić działalność i odzyskać dawną renomę – oraz pieniądze. Tymczasem bliscy zaginionej Jenny nadal szukają odpowiedzi. Fran, zdeterminowana, by poznać prawdę, zapisuje się pod fałszywym nazwiskiem na pierwszy po dłuższej przerwie organizowany przez Lekarza Duszy wyjazd i staje oko w oko z mężczyzną, który jako jedyny może wiedzieć o losie jej siostry coś więcej. 

- opis Wydawcy 

C.L. Taylor nie jest dla mnie nową autorką, gdyż miałam okazję czytać jej dwa poprzednie thrillery. Czytałam i recenzowałam dla Was książki "Teraz zaśniesz" oraz "Zanim powróci strach". Po czasie, który minął od przeczytania tych pozycji stwierdzam, że bardziej w pamięci utkwił mi ten drugi tytuł. Ostatnio miała premierę najnowsza książka C.L. Taylor i sięgnęłam po nią bez zastanowienia. 

"Jej ostatnie wakacje" jest książką, w której poznajemy perspektywę trzech bohaterek. Pierwszą z nich jest Fran, kobieta, która pragnie poznać prawdę o tym co spotkało jej siostrę, druga to Kate - bardzo ambitna żona Toma czyli Lekarza Duszy, a ostatnią z perspektyw przedstawia nam Jenna, dzięki której możemy obserwować wydarzenia z Gozo. Fran i Kate to bohaterki, dzięki którym poznajemy obecną historię, a poprzez relację Jenny mamy wgląd w to co działo się dwa lata temu. Rozdziały i wydarzenia przeplatają się, ale wszystkie są dobrze określone więc nie miałam problemów z nadążaniem za fabułą. 

Najnowsza książka C.L. Taylor nie zachwyciła mnie tak jak wydawało mi się, że zachwyci. Oczekiwałam od tej pozycji tego czego zazwyczaj oczekuję od thrillerów, czyli przede wszystkim zaangażowania mnie w fabułę. Niestety "Jej ostatnie wakacje" nie spełniła tego założenia. Nie twierdzę, że ta pozycja jest zła, bo też nie uważam, aby jakakolwiek książka taka była. Po prostu są książki, które bardziej mnie angażują i takie, które czytam bez większych emocji. Taka właśnie była lektura pozycji C.L. Taylor. W mojej ocenie oprócz tego, że ta książka stoi opisem bohaterów, to fabularnie jest odrobinę za nudna dla mnie. Owszem ciekawym jest poznanie postaci, ich przemyśleń, cech charakteru czy zachowań, ale rzadko kiedy uratuje to książkę. Dobrze czytało mi się opis wydarzeń z perspektywy trzech bohaterek, ponieważ każda z nich była inna. Miały one inne problemy, a przede wszystkim inne cele. Fran chciała dowiedzieć się co stało się z jej siostrą, Kate pragnęła za wszelką cenę odbudować renomę Lekarza Duszy, nawet za cenę swojego małżeństwa. Jeśli chodzi o Jennę to była to dla mnie najmniej interesująca postać i też po skończeniu książki czułam do jej wątku największą irytację. Chyba po prostu nie byłam w stanie zrozumieć jej decyzji i wyborów. Tyle jeśli chodzi o postacie, a wracając do fabuły to niestety niezbyt mi się podobała. Wydawało mi się, że książka ma spory potencjał gdy zapoznawałam się z opisem, jednak w trakcie lektury rozminęłyśmy się z autorką. Przede wszystkim wolałabym, aby intryga poszła w stronę innych bohaterów. Jednakże są to kwestie, które zależą tylko od autora i należy to przyjąć do wiadomości  i tyle. Mnie ta pozycja nie zachwyciła, ale mam nadzieję, że innym czytelnikom przypadnie do gustu. 




Wydawca - Wydawnictwo Albatros 
Data wydania - 1.06.2022 
Liczba stron - 416

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Albatros! 


poniedziałek, 18 lipca 2022

Tajemnice Fleat House - Lucinda Riley

 "TAJEMNICE FLEAT HOUSE" - Lucinda Riley 

Kiedy w internacie Szkoły Świętego Szczepana umiera jeden ze starszych uczniów, wszystko wskazuje na to, że nie doszło do przestępstwa. Wpływowy ojciec chłopca domaga się jednak wszczęcia śledztwa.


Prowadzenie dochodzenia zostaje powierzone młodej błyskotliwej detektyw Jazz Hunter, która ma za sobą bardzo ciężki rok. Czeka ją trudne zadanie, choćby dlatego, że nie jest w stanie wykrzesać w sobie sympatii dla ofiary. Ale przede wszystkim dlatego, że osoby, z którymi rozmawia, wyraźnie coś przed nią ukrywają. I Jazz czuje, że nie chodzi im tylko o chronienie dobrego imienia szkoły.
- opis Wydawcy 

Przyznaję, że wcześniej nie miałam okazji czytać książek Lucindy Riley. Słyszałam jednak o jej twórczości same pozytywne opinie. Bardzo chciałam spróbować czegoś spod pióra autorki i padało na jej najnowszą, wydaną w Polsce powieść "Tajemnice Fleat House". 

Jak wiadomo Lucinda Riley znana jest z książek z gatunku literatury obyczajowe. "Tajemnice Fleat House" jest typowym przykładem kryminału. Na kartach książki poznajemy Jazz Hunter, panią detektyw, która bierze się za rozwiązanie zagadki śmierci jednego z uczniów prywatnej szkoły. Początkowo śmierć wydaje się nieszczęśliwym wypadkiem lub nawet samobójstwem, bowiem w krwi zmarłego znaleziono substancje, na którą był uczulony. Ojciec chłopaka bardzo nalega, aby temu zdarzeniu bliżej przyjrzała się policja. W ten sposób do szkoły Św. Szczepana trafia Jazz Hinter i rozpoczyna śledzctwo. Jest ono o tyle trudne, gdyż zmarły chłopał nie był lubiany ani przez uczniów ani nauczycieli, grono potencjalnych sprawców coraz bardziej się powiększa. Na kolejnych stronach znalezione zostają następne ciała, a pytań wciąż przybywa. Sprawa szkoły Św. Szczepana okaże się jedną z najtrudniejszych w karierze młodej Jazz. 

Sięgając po książkę Lucindy Riley spodziewałam się, że będzie ona w moim guście. Pomimo tego zaskoczyłam się tym jak bardzo ta książka mnie wciągnęła. Co prawda już sam opis idealnie wpisywał się w moje czytelnicze upodobania. Bardzo lubię książki, których akacja ma miejsce w szkole, w internecie, tam gdzie mamy do czynienia z pewnym zamkniętym kręgiem osób i gdzie oczywiście dochodzi do nieprzewidzianych zdarzeń. Wszystkie te elementy znalazłam w "Tajemnicy Fleat House". Dodatkowo styl pisania autorki jest niezwykle lekki i przyjemny. Połączenie stylu Lucindy Riley z wartką akcją dało naprawdę świetną powieść, którą przeczytałam w ekspresowym tempie. 

Wydaje mi się, że fanów twórczości autorki nie muszę przekonywać do sięgnięcia po "Tajemnice Fleat House". Jednakże mam nadzieję, że Ci z Was, którzy zastanawiają się i poszukują angażującej historii przeczytają najnowszą pozycję Lucindy Riley. 


Wydawca - Wydawnictwo Albatros 
Data wydania - 1.06.2022
Liczba stron - 448 


Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Albatros!