wtorek, 13 kwietnia 2021

Ty będziesz następna - Jennifer Hillier

 "TY BĘDZIESZ NASTĘPNA" - Jennifer Hillier

Kiedy szesnastoletnia Angela Wong, najpopularniejsza dziewczyna w szkole, znika bez śladu, nikt z jej przyjaciół nie ma pojęcia, co się mogło stać – ani Georgina Shaw, jej najlepsza przyjaciółka, ani Kaiser Brody, który przyjaźnił się z obiema dziewczynami.

Czternaście lat później szczątki Angeli zostają znalezione w lesie za domem, w którym wychowywała się Geo. A Kaiser – teraz detektyw policji w Seattle – wreszcie poznaje prawdę: Angela była ofiarą Calvina Jamesa, nazywanego przez policję Dusicielem ze Sweetbay. Tego samego człowieka, który zamordował trzy inne kobiety.
- opis Wydawcy 


"Ty będziesz następna" to jeden z thrillerów, które ostatnio miałam okazję przeczytać. Muszę przyznać, że zarówno jego okładka, opis jak i sama treść zapadały mi w pamięci, choć od lektury minął ponad tydzień. 

Książka Jennifer Hillier opowiada historię Geo, której najlepsza przyjaciółka zaginęła czternaście lat temu. Obecnie kobieta wiedzie dostatnie życie u boku narzeczonego planując ślub i spełniając się zawodowo. Niestety tę sielankę przerywa nagłe odnalezienie zwłok Angeli - zaginionej dziewczyny. Prawda wychodzi na jaw, a wraz z nią zmienia się całe życie Geo. 

"Ty będziesz następna" jest dość ciekawie skonstruowana, ponieważ dzieli się na kilka części, w których na przemian śledzimy akcję ze strony Geo i Kaisera - obecnie policjant, a dawniej kolegi i nieodłącznego kompana Geo i Angeli. Warto wspomnieć także o tym, że większość akcji książki ma miejsce już po 'odpokutowaniu' Geo za swoje przewinienia. "Ty będziesz następna" jest pozycją pełną retrospekcji, w których powracamy do czasów nastoletnich naszych bohaterów. Dzięki temu oczywiście odrobinę wyprzedzamy fabułę i możemy lepiej poznać ją i bohaterów. Niestety bardziej wnikliwi czytelnicy, którzy mają za sobą wiele przeczytanych tego typu książek mogą już w połowie mniej więcej domyślić się jak dalej potoczy się fabuła. Co prawda zakończenie jest zaskakujące i trudno go przewidzieć w 100%. Jednak mnie ono nie przypadło do gustu. Nie jestem fanką takich zakończeń, które niekoniecznie niosą za sobą dobry przekaz. Wydaje mi się, że w tej książce tak właśnie jest. Biorą to wszystko pod uwagę - książka bardzo fajna, ciekawa i wciągająca, ja zmieniłabym tylko zakończenie. 

 Książkę tą czytało mi się naprawdę rewelacyjnie. Była szybka akcja, dynamiczne dialogi, ale nie zabrakło też potrzebnych opisów. Dodatkowo, co dla mnie jest zawsze ogromnym plusem, zaangażowałam się w tę historię i naprawdę z zaciekawieniem śledziłam losy naszej głównej bohaterki (mimo, że domyślałam się co będzie na następnych stronach). 

"Ty będziesz następna" to ciekawy thriller z wieloma wątkami, które sprawiają, że cała historia może być różnie odczytywana, a szczególnie zakończenie. Myślę, że fanom gatunku ta książka ma szansę się spodobać. 

 
Wydawca - Wydawnictwo Muza 
Data wydania - 14.04.2021
Liczba stron - 416 

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Muza! 


czwartek, 8 kwietnia 2021

Zawalcz o mnie - Corinne Michaels

 "ZAWALCZ O MNIE" - Corinne Michaels

Declan Arrowood, najstarszy z czterech braci, odnoszący sukcesy biznesmen z Nowego Jorku, po śmierci znienawidzonego ojca na co najmniej pół roku zmuszony jest przeprowadzić się do Sugarloaf, niewielkiej miejscowości w Pensylwanii, w której wspólnie z braćmi się wychowywał. Taki warunek musi spełnić każdy z braci, żeby odziedziczyć spadek po ojcu. Powrót w rodzinne strony wiąże się niestety z bolesnymi wspomnieniami. To właśnie tutaj mieszka młodzieńcza miłość Declana, Sydney Hastings, która po ukończeniu prawa zatrudniła się w miejscowej kancelarii.
- opis Wydawcy 


Jeśli nie pamiętacie to przypominam, że w poprzednim miesiącu recenzowałam inną książkę Corinne Michaels czyli "Wróć do mnie". Był to pierwszy z czterech tomów serii o braciach Arrowood. Wydawnictwo nie kazało nam czekać długo na drugą część i tak o to mamy historię Declana i Syd. Nie mogłam odmówić sobie sięgnięcia po ten tom.

Declan Arrowood przed laty był związany z dziewczyną z sąsiedztwa, którą znał całe życie. Wspólnie z Syd planowali przyszłość i  byli pewni siebie oraz swojej miłości. Niestety pewne wydarzenie z życia braci spowodowało, że zmienili oni nastawienie do miłości, rodziny i ojcowskiej farmy. Declan podobnie jak pozostali bracia postanowił wyjechać z rodzinnych stron i nigdy nie powrócić, a więc zakończył swój związek z Sydney. Dziewczyna bardzo to przeżyła, ale po jakimś czasie dotarło do niej, że najstarszy z braci nie wróci. Tymczasem po ośmiu latach Declan wraca na ojcowską farmę, ponieważ musi tam zamieszkać każdy z braci na pół roku, aby mogli oni odziedziczyć majątek. 

Jak już wiecie seria Arrowood Brothers będzie składać się z czterech tomów. W pierwszym poznaliśmy historię Connora oraz Elli, a w drugim - Declana i Syd. Pierwszy tom bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i nabrałam ochoty na twórczość Corinne Michaels. Przed przeczytaniem "Zawalcz o mnie" byłam mocno podekscytowana, ponieważ polubiłam Declna i Syd w pierwszej części i nie mogłam doczekać się aż poznam ich historię. Niestety muszę przyznać, że zawiodłam się. Moje oczekiwania nie pokryły się z tym co otrzymałam na kartach najnowszej książki autorki. Przede wszystkim nie zrozumiałam motywów postępowania Declana. Owszem to co stało między braćmi a ojcem było bardzo trudną sytuacją, jednak uważam, ze gdyby nasz bohater wprost powiedział Syd o co chodzi to można by znaleźć lepsze wyjście. Chyba prawie wszystko byłoby lepsze od tego co zrobił Declan. Nie rozumiem jego postępowania ani w przeszłości, ani tym bardziej po powrocie na farmę. Moim zdaniem bohaterowie niesamowicie miotali się w swoich uczuciach i nie było to dla nich dobre. Oboje z Sydney postępowali bardzo nierozważnie i pod wpływem emocji. Za dużo było w ich relacji niedomówień, a za mało szczerej rozmowy, która rozwiązałaby wszystkie ich problemy. Wydaje mi się też, że za mało było w tej historii przemyśleń bohaterów, które by się nie powtarzały. Tak naprawdę miałam wrażenie, że czytam ciągle to samo, a bohaterowie co innego myślą, a co innego robią. Krótko mówiąc nie podobała mi się fabuła tej części. 

Porównując "Zawalcz o mnie" do pierwszego tomu czyli "Wróć do mnie" - zdecydowanie jestem za pierwszym. Tamta część naprawdę mnie poruszyła, a przy drugiej tylko denerwowałam się na bohaterów i ich irracjonalne zachowanie. Mam nadzieję, że trzeci tom wypadnie lepiej. 



Wydawca - Wydawnictwo Muza
Data wydania - 7.04.2021
Liczba stron - 350
Cykl - Arrowood Brothers [2] 

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Muza! 



środa, 7 kwietnia 2021

Tkając świt - Elizabeth Lim

 "TKAJĄC ŚWIT' - Elizabeth Lim

Maia Tamarin marzy o byciu najlepszą krawcową w kraju. Kiedy królewski posłaniec wzywa jej schorowanego ojca do wzięcia udziału w wielkim konkursie, Maia zajmuje jego miejsce, aby spełnić swoje marzenie i uratować rodzinę przed biedą. Wie, że może zginąć, jeśli ktoś odkryje jej sekret. Jest tylko jeden problem: Maia jest jedną z aż dwunastu krawców walczących o wysoką pozycję na dworze.
Konkurencja to jednak niejedyna trudność, której musi stawić czoła. Dziewczyna obawia się, że jej sekret zostanie odkryty przez nadwornego magika Edana, którego przenikliwe oczy zdają się patrzeć prosto przez jej przebranie. Mimo wszystko Maia wyrusza w podróż do najdalszych zakątków królestwa, by szukać słońca, księżyca i gwiazd. Znajdzie tam o wiele więcej, niż kiedykolwiek mogła sobie wyobrazić.
- opis Wydawcy 

"Tkając świt" to najnowsza premiera w wydawnictwie We Need YA. Okładka tej książki jest dosłownie wszędzie i można mieć wrażenie, że każdy ją czytał lub jest w trakcie lektury. Bardzo chciałam przekonać się o co jest tyle szumu i czy naprawdę ta książka jest tego warta. 

Książka Elizabeth Lim reklamowana jest jako połączenie "Project Runway" i "Mulan". Nigdy nie miałam do czynienia z tym pierwszym, ale historię Mulan mniej więcej kojarzę. Jednak akurat to nawiązanie nie wpłynęło szczególnie na to, że bardzo chciałam tę książkę przeczytać.

"Tkając świt" to książka opowiadająca o magicznym świecie, do którego bardzo łatwo czytelnik wchodzi, ale trudno z niego wyjść po zakończeniu lektury. Maia - nasza główna bohaterka to młoda dziewczyna, która postanawia iść w imieniu ojca (a właściwie w zamian za niego) na konkursu na najlepszego krawca w królestwie. Brzmi to bardzo ekscytująco, ponieważ motyw krawiectwa nie jest szczególnie popularny wśród książek młodzieżowych. Jeszcze większą zaletą tej książki jest to, że Maia musi ukrywać swoją prawdziwą tożsamość, tak naprawdę przez cały czas. 

Książka "Tkając świt" to pierwszy tom, który ma szansę na fantastyczną kontynuację, na którą myślę większość czytelników będzie niecierpliwie czekać. Książka Elizabeth Lim podobała mi się, ponieważ zainteresowała mnie swoim światem i wciągnęła do niego. Podobało mi się to, że powieść jest lekko i przyjemnie napisana, taka jaka powinna być młodzieżówka. Jednocześnie chcę Was przestrzec, żebyście nie oczekiwali zbyt wiele, ponieważ wtedy możecie się zawieść. Podejdźcie do tego tytułu jak to dość dobrej i fajnej, ale jednak książki młodzieżowej. "Tkając świt" nie jest idealna i widać to chociażby w postawie bohaterki. Ja z główną postacią czyli Maią nie złapałam wspólnego języka. Odrobinę mnie irytowała jej, momentami dziecinność i narzekanie na wszystko co możliwe. Inną kwestią jest to, że zabrakło mi w tej powieści bardziej rozbudowanych wewnętrznych przemyśleń bohaterki. Raczej są to takie jednozdaniowe wtrącenia, których dla mnie było za mało. Lecz tak jak już to wcześniej podkreślałam - "Tkając świt" to książka młodzieżowa, z młodą osobą jako bohaterką. Zarówno Maia jak i cała książka mogą takie być - z jednej strony wciągające, ale z drugiej niepozbawione wad. 

Myślę, że "Tkając świt" spełnia wszystkie elementy, jakimi powinna odznaczać się dobra młodzieżówka. Właśnie tak będę tę książkę wspominać - jako fajną i ciekawą w swoim gatunku, a wszelkie niedokładności raczej ulecą mi z głowy.  



Wydawca - Wydawnictwo We Need YA 
Data wydania - 23.03.2021
Liczba stron - 423
Cykl - Krew Gwiazd [1]

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu We Need YA! 


środa, 31 marca 2021

Później - Stephen King

 "PÓŹNIEJ" - Stephen King 

Tylko umarli nie mają sekretów. Jamie od najmłodszych lat widuje zmarłych. I nie przypomina to tego, co znamy ze słynnego filmu z Bruce’em Willisem. Jamie może zobaczyć to, czego nikt inny nie widzi, i poznać sekrety, których nikt inny nie zna. Ale cena, jaką musi płacić za swoje nadnaturalne zdolności, jest bardzo wysoka. O czym doskonale wie matka Jamiego, która namawiała go, aby nikomu nie mówił, co potrafi. Taki dar nie może długo jednak pozostać niezauważony.
- opis Wydawcy 


Nie mogę uznać się za fankę Stephena Kinga, ponieważ przeczytałam zbyt mało jego książek. Jednakże od czasu do czasu czytam którąś z jego nowości i zazwyczaj mi się podobają. Tym razem padło na "Później", które okazało się nie tylko świetną książką, ale także bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. 

"Później" to opowieść o Jamie, który posiada niezwykły dar - widzi zmarłych.  Dla niektórych mogłoby to być ciekawą przygodą gdyby było chwilowe, ale gdy trwa to dłużej - na przykład całe życie, zaczyna być przerażające. To co potrafi Jamie to jednocześnie jego dar i przekleństwo. Pewnego dnia Jamie dostaje szansę, aby dobrze wykorzystać swoje umiejętności i pomóc uratować wiele ludzkich żyć. 

Najnowsza powieść Kinga to jak mówią powrót mistrza grozy. Ja niestety nie mam takiej wiedzy, aby móc się z tym stwierdzeniem zgodzić lub nie. Dla mnie "Później" było ciekawą książką, która bardzo mocno mnie zaangażowała. Myślę, że było to spowodowane głównym bohaterem, który jest nie tylko ciekawą postacią, ale jest też miły i uczynny. Trudno nie polubić takiego bohatera jakim jest Jamie. Podobało mi się w niej to, że jako czytelnik nie zostałam zalana falą informacji, a raczej na spokojnie wszystko przyjmowałam i uczyłam się wraz z postaciami. Stephen King nie napędzał sztucznie akcji, a bardziej starał się iść spokojną drogą, która wraz z upływem czasu zaczynała się zwężać. Spowodowało to, że byłam od początku zaangażowana i zaciekawiona, a dopiero później zaczęłam odczuwać nutkę grozy. 

Wydaje mi się, że "Później" to jedna z lepszych książek jakie ostatnio czytałam, myślę też że będzie jedną z najlepszych w tym roku. Bardzo polecam! 


Wydawca - Wydawnictwo Albatros 
Data wydania - 10.03.2021
Liczba stron - 384

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu Albatros! 

poniedziałek, 29 marca 2021

Elżbieta, Filip, Diana i Meghan. Zmierzch świata Windsorów

 "ELŻBIETA, FILIP, DIANA I MEGHAN. ZMIERZCH ŚWIATA WINDSORÓW" - Marek Rybarczyk 

Od lat śledzimy dzieje rodziny Windsorów. Choć brytyjską monarchię zna niemal każdy, to większość z nas nie zdaje sobie sprawy z dramatów, jakie przez lata rozgrywały się za bramami Pałacu Buckingham. Życie królewskiej pary, Elżbiety i Filipa, było źródłem wielu, jeśli nie większości, problemów Windsorów. Skandal gonił skandal. Małżeństwa ich kolejnych dzieci kończyły się. Inwazja dziennikarzy, aparatów i kamer na królewską rodzinę sprawiła, że skrzętnie skrywane tajemnice znalazły się na pierwszych stronach tabloidów. Skostniała monarchia nie nadążała za nowoczesnością.
- opis Wydawcy 


Od kiedy obejrzałam pierwszy odcinek serialu The Crown moje zainteresowanie rodziną królewską rosło z każdym sezonem. Nie mogłam odmówić sobie sięgnięcia po nową książkę Marka Rybarczyka. Jakiś czas temu miałam okazję czytać "Elżbieta II. O czym nie mówi królowa" i wiem już, że jestem fanką twórczości autora. 

"Elżbieta, Filip,Diana i Meghan. Zmierzch świata Windsorów" to pięknie wydana historia o królewskiej rodzinie z Wielkiej Brytanii. Choć mogą pojawić się głosy, że na ten temat wiemy już wszystko to moim zdaniem i tak warto sięgać po to co nas interesuje. Lubię czytać o Windsorach, ich koligacjach rodzinnych i małych sekretach. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ta rodzina naprawdę fascynuje całą rzesze osób. Cieszę się, że po raz kolejny mogłam przeczytać o historii królowej i jej bliskich. 

Książka Marka Rybarczyka jest świetnie napisana. Absolutnie nie traktuje jej jako kompendium wiedzy na rzeczowy temat, a raczej jako dobrą książkę, z której mogę dowiedzieć się czegoś ciekawego. Pozycja opatrzona jest wieloma zdjęciami, także kolorowymi co uważam za plus dla każdej tego typu książki. Autor skupia się na tym co czytelnika najbardziej interesuje, ale nie pomija też istotnych faktów. "Elżbieta, Filip, Diana i Meghan" opowiada o rodzinie królewskiej od początków XX wieku aż do teraźniejszych, burzliwych wydarzeń. 

Kolejne spotkanie z twórczością Marka Rybarczyka uważam za bardzo udane. "Elżbieta, Filip, Diana i Meghan. Zmierzch świata Windsorów" to pozycja obowiązkowa dla fanów rodziny królewskiej. 

Wydawca - Wydawnictwo Muza
Data Wydania - 17.03.2021
Liczba stron - 336

Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Muza! 


środa, 24 marca 2021

Fatalne kłamstwo - Valerie Keogh

 "FATALNE KŁAMSTWO" - Valerie Keogh

Gdy Beth, Megan i Joanne poznały się na londyńskim uniwersytecie, mimo dzielących je różnic szybko stały się nierozłącznymi przyjaciółkami, gotowymi dla siebie nawzajem na wszystko – zgodziły się nawet zachować w tajemnicy coś, co się zdarzyło pewnej wstrząsającej nocy.

Teraz są po czterdziestce, każda z nich odniosła sukces w swojej dziedzinie i na swój własny sposób poradziła sobie z tym, co się stało. Jednak sekrety i kłamstwa na każdej z nich odcisnęły swój ślad.
- opis Wydawcy 

"Fatalne Kłamstwo" to moje pierwsze spotkanie z twórczością Valerie Keogh. Oczekiwałam świetnego thrillera z tajemnicą z przeszłości, o kobietach i sile ich przyjaźni. Niestety zawiodłam się. 

Na kartach książki obserwujemy trzy przyjaciółki, które poznały się na studiach. Wspólne tematy i zainteresowania sprawiły, że Beth, Megan i Joanne stały się dobrymi przyjaciółkami. Wspólnym wyjazdem za miasto miały uczcić zakończenie studiów i obgadać plany na przyszłość. Niestety wyjazd wpłynął na nie o wiele bardziej niż by chciały.. Po dwudziestu latach od tych wydarzeń prawda zaczyna wychodzić na światło dzienne. 

"Prawo przyczyny i skutku głosi, że każda przyczyna ma swój skutek, a każdy skutek staje się przyczyną czegoś innego." 

Myślę, że czytam dość dużo thrillerów i podobnych książek, aby móc uznać, że niestety, ale "Fatalne kłamstwo" nie było dobrą pozycją. Zawiodła mnie ta książka głównie tym, że od początku domyśliłam się puenty. Nie polubiłam się także z bohaterkami, o których moich zdaniem zbyt mało wiedzieliśmy. Autorka starała się co prawda sprawić, aby każda z nich czymś się wyróżniała, jednak dla mnie to i tak za mało. Nie podoba mi się także to, że niektóre wątki były wplecione w sumie nie wiadomo po co, ponieważ i tak nie wnosiły nic do fabuły. Były tylko impulsem do innych wydarzeń, które musiały się zdarzyć, aby historia ruszyła do przodu. Moim zdaniem ta książka jest też za krótka i przede wszystkim bardzo przewidywalna. Na pochwałę zasługuje natomiast to, że była ona logiczna i wydarzenia opisywane w niej faktycznie wynikały jedna z drugiej. Ciąg przyczynowo - skutkowy był zachowany, ale mimo to bohaterki miały wiele irracjonalnych zachowań, które trudno mi zrozumieć. Myślę, że autorka miała naprawdę fajny pomysł i można było wycisnąć z tej historii nieco więcej. Aż się prosi o bardziej rozbudowaną fabułę. Wydaje mi się, że książka i tajemnica były zbyt proste. Natomiast zakończenie "Fatalnego Kłamstwa" wprawiło mnie w osłupienie, po którym zastanawiałam się "po co?". Być może końcówka miała być wow, ale nie dla mnie. 

Nigdy w pełni nie odradzam Wam żadnej z książek, ponieważ myślę, że każdy czytelnik powinien czytać to co uznaje za interesujące i co pokrywa się z jego zainteresowaniami. Dla mnie "Fatalne kłamstwo" było po prostu słabą i przewidywalną książką, która absolutnie nie wniosła nic do mojego czytelniczego życia. 

Wydawca - Wydawnictwo Muza
Data wydania - 24.03.2021
Liczba stron - 302


Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Muza! 


niedziela, 21 marca 2021

Sweetfreak - Sophie McKenzie

 "SWEETFREAK" - Sophie McKenzie

Carey i Amelia są nierozłącznymi BFF. Ich relacja rozpada się jednak z dnia na dzień, gdy Amelię zaczyna trollować online użytkownik o nicku Sweetfreak, a oskarżenie o bycie autorką hejterskich komentarzy pada na jej przyjaciółkę. Dotąd popularna w szkole Carey zostaje odrzucona przez znajomych. Nastolatka jest gotowa na wszystko, aby udowodnić swoją niewinność, demaskując prawdziwego autora wiadomości. Ale gdy zagrożenie przenosi się do życia poza Internetem, wydarzenia szybko wymykają się jej spod kontroli. 
- opis Wydawcy 

"Sweetfreak" przykuł moją uwagę okładką, którą uważam za bardzo słodką i ładną. Na wstępie myślę, że warto zaznaczyć, że książka mnie nie zawiodła, a po prostu okazała się być tym czego oczekiwałam po niej. 

"Sweetfreak" to historia o przyjaźni dwójki dziewcząt - Carey i Amelii. Dziewczynki są praktycznie nierozłączne do czasu aż Carey zostaje oskarżona o bycie tytułowym sweetfreakiem i wysyłanie do Amelii złowrogich, hejterskich wiadomości. Oprócz głównego wątku jakim jest dążenie Carey do odkrycia prawdziwego sweetfreaka, można zauważyć w tej książce szereg innych tematów, które zainteresują młodego czytelnika. 

Nie będę ukrywać, że uważam, że "Sweetfreak" to książka dla młodzieży i moim zdaniem starszy czytelnik będzie się nudził podczas lektury. Dla mnie była to książka dobra, poprawna - nie jestem nią oczarowana, ale uważam, że dla osób dla jakich została napisana będzie atrakcyjna. Autorka porusza w "Sweetfreak'u" wiele wątków obyczajowych, które młodszym są dobrze znane albo takich, które mogą im pokazać różne strony tej samej sytuacji. Książka Sophie McKenzie to nie tylko historia o próbie odkrycia prawdy i oczyszczenia swojego imienia. To też historia o czasem trudnym rodzicielstwie, o relacjach między rodzeństwem, o pierwszych miłościach, bezdomności, ale przede wszystkim o naturze ludzkiej. Młody człowiek wkraczając w nastoletni okres jest pełen nadziei i wiary w drugiego człowieka. "Sweetfreak" odrobinę pokazuje, że czasem tylko wydaje nam się, że kogoś znamy, a tak naprawdę ta osoba może zachować się bardzo nieprzewidywalnie i zranić nas - także umyślnie. 

Myślę, że dla młodszej młodzieży "sweetfreak" będzie dobrym wyborem, ponieważ nie można odmówić tej książce zaangażowania. Dodatkowo podczas lektury natrafić można na kilka zwrotów akcji, które tylko potęgują ciekawość na poznanie zakończenia. 

Wydawca - Wydawnictwo YA! 
Data wydania - 10.03.2021
Liczba stron - 328

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu YA!