niedziela, 17 listopada 2019

Czynnik Diabła - Craig Russell

"CZYNNIK DIABŁA" - Craig Russell



Praga, rok 1935. Młody psychiatra Viktor Kosárek, były student Carla Gustava Junga, przybywa do otoczonego mroczną sławą zakładu dla obłąkanych Hrad Orlu. Wyposażona w nowoczesny sprzęt placówka znajduje się w zamku przez wieki obrosłym ponurymi legendami. Zamknięto tam sześcioro najokrutniejszych morderców w kraju: Drwala, Klauna, Kolekcjonera Szkła, Wegetariankę, Skiomantę i Demona. Kosárek zamierza wykorzystać najnowsze osiągnięcia techniki, aby wyizolować u nich archetypiczny składnik osobowości odpowiedzialny za czynienie zła - tak zwany czynnik diabła. Gdy tylko zaczyna odkrywać ich zdumiewające tajemnice, natrafia na łączący całą szóstkę zatrważający wspólny element.

W tym samym czasie mieszkańców Pragi ogarnia przerażenie - w jej ciemnych zaułkach grasuje bowiem nieuchwytny morderca. Policyjny śledczy Lukáš Smolák, desperacko usiłujący złapać sprawcę, przez gazety nazwanego Skórzanym Fartuchem, zauważa podobieństwo między nim a działającym przed półwieczem w Londynie Kubą Rozpruwaczem. Smolák zwraca się po pomoc do lekarzy w Hradzie Orlu, mających doświadczenie z psychotycznymi kryminalnymi umysłami. Zachodzi obawa, że Skórzany Fartuch może mieć jakieś związek z szóstką zamkniętych w zakładzie pacjentów.
- opis Wydawcy 

Gdy tylko spojrzymy na książkę Craiga Russella pierwsze co przykuwa naszą uwagę jest okładka. Jest w niej coś magicznego a także okultystycznego, co od razu nasuwa nam klimat książki. Szczególną rolę w grafice odgrywa jej trójwymiarowość - w okładce mamy wycięte koło a w nim umieszczone złowrogie, czerwone oko. Nie wiem jak na Was drodzy czytelnicy, ale na mnie zrobiło to wrażenie. 

Po przeczytaniu opisu byłam zaintrygowana i zainteresowana fabułą książki nie mniej niż jej okładką. Cóż trudno się dziwić, że powieść, która ma zawierać w sobie elementy grozy, horroru i psychologii, a wszystko w otoczeniu zamkniętego ośrodka dla psychicznie chorych - po prostu ciekawi czytelników. Zaciekawiła także mnie. Przyznaję, że nigdy wcześniej nie słyszałam o autorze, choć zadebiutował on na polskim rynku wydawniczym w 2005 roku książką Krwawy Orzeł. Mam jednak nadzieję, że wkrótce uda mi się przeczytać także tę poprzednią powieść Russella. 

Opis historii jest bardzo długi i wydaje mi się dość wyczerpujący, a więc po jego przeczytaniu doskonale możecie wczuć się w klimat książki. To jedna z tych pozycji, które przyciągają czytelnika swoją tajemniczością i odległymi czasami, kiedy to nauka nie była jeszcze tak zaawansowana jak dziś. W książce Craiga Russell obserwujemy lata trzydzieste XX wieku, Pragę tuż przed wybuchem II Wojny Światowej i obrośnięty ponurymi legendami dawny zamek a obecnie szpital dla psychicznie chorych. Nasz główny bohater - młody lekarz psychiatrii przyjeżdża do owego zakładu, aby za pomocą najnowszych osiągnięć nauki badać tutejszych pacjentów.  Owi pacjenci także są bardzo ważnym elementem całej historii Russella - autor skrupulatnie opisuje ich przypadki, a także to co wydarzyło się przed tym jak zostali zamknięcie w ośrodku. 

Przyznaję, że "Czynnik Diabła" czytało mi się dobrze, choć jednocześnie dość mozolnie. Starałam się doceniać każdą ze stron, ale czasem trudno było mi skupić się na fabule. Momentami byłam przeciążona zawiłym językiem, nagromadzeniem faktów naukowych i kulturowych ówczesnej Pragi. W powieść Craiga Russella odnajdziecie tylko ciekawą historię kryminalistyczną i mistyczną, ale także cudowny obraz Europy Środkowej tuż przed wybuchem II Wojny Światowej.  "Czynnik Diabła" jest dobrą lekturą, ale nie do poduszki, kiedy wieczorem jesteśmy już zmęczeni po całym dniu. Do tej pozycji należy podejść z czystym i odprężonym umysłem - wtedy da ona nam najwięcej satysfakcji. 

Jak już wspominałam "Czynnik Diabła" jest dobrze skonstruowaną i przemyślaną powieścią z elementami literatury kryminalistycznej, psychologicznej i horroru. Spora dawka magii przeplatająca się z wyrazistym i krwistym jednocześnie obrazem lat trzydziestych pozwala czytelnikowi na całkowite zanurzenie się w lekturze. Polecam. 



Wydawca - Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Data wydania - 2.10.2019
Liczba stron - 584


Za egz. książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Prószyński i S-ka! 

Książkę "Czynnik Diabła" możecie kupić na Empik.com

sobota, 9 listopada 2019

Noc , kiedy umarła - Jenny Blackhurst

"NOC, KIEDY UMARŁA" - Jenny Blackhurst



To był najszczęśliwszy dzień w jej życiu. Co więc sprawiło, że skoczyła?


Tej nocy stała na klifie i patrzyła w dół, na fale, tak jak dziesiątki razy wcześniej. Ale tym razem było inaczej – miała na sobie suknię ślubną, na rozwianych blond włosach welon i… tym razem skoczyła.

Świadkowie stali na tyle blisko, że wszystko widzieli, nie zdążyli jednak jej zatrzymać. Policja prowadziła poszukiwania – bez skutku. Evie Bradley przepadła, a jej ciało zmyły fale morza.

I tylko jedna osoba wie, dlaczego. Jej najlepsza przyjaciółka, Rebecca. Miesiąc po tej tragedii zdruzgotana Rebecca dostaje wiadomość: Mogłaś mnie uratować. Ale umarli nie mówią ani nie piszą… Kto więc wciąga Rebeccę i męża Evie, Richarda, w chorą grę oskarżeń i iluzji? I, na litość boską, dlaczego?

-opis Wydawcy 

Książki autorstwa Jenny Blackhurst są ogólnie bardzo cenione wśród czytelników na całym świecie. "Noc, kiedy umarła" jest najnowszą wydaną w Polsce pozycją od tej autorki. Jakiś czas temu miałam okazję przeczytać "Zanim pozwolę Ci wejść" - zaplątany i wielowątkowy thriller, który zrobił na mnie duże wrażenie. Stąd też nie ukrywam, że byłam mocno zainteresowana ową premierą od Wydawnictwa Albatros. 

"Noc, kiedy umarła" jest klasyfikowany jak thriller. Na tylnej okładce możemy przeczytać opinię B.A. Paris - "Wybitny i wyjątkowy thriller z przerażającym zakończeniem".  Wspominam o tym na początku mojej opinii, ponieważ nie zgadzam się z powyższymi słowami. Najnowsza książka Jenny Blackhurst możemy i zawiera w sobie elementy thrillera, ale nie tylko i moim zdaniem na pewno nie w większości. Po zakończeniu lektury czułam się troszeczkę oszukana - oczekiwałam naprawdę porywającej fabuły, a niestety nie otrzymałam tego. Co prawda pomysł na historię brzmi świetnie, jednak autorka chyba nie do końca rozplanowała sobie tę książkę. Nagłe samobójstwo panny młodej jest faktycznie takim elementem, który ciekawi i sprawia, że czytelnik ma ochotę poznać prawdę - dlaczego młoda kobieta skacze z wysokiego klifu w najpiękniejszym dniu swojego życia? Mój główny zarzut jest taki, że ja tej książki nie odebrałam jako thriller, a jedynie mroczną, psychologiczną powieść obyczajową. Podczas lektury zatraciłam gdzieś tę ciekawość i żądze szukania odpowiedzi. Postarała się o to sama autorka kiedy już w połowie bardzo łatwo można było domyślić się dlaczego Evie skoczyła, a Rebecca zadbała o jej męża jak o swojego. 

Książkę "Noc, kiedy umarła" czytało mi się dobrze, choć była ona nużącą lekturą i taką trochę przegadaną. Krótkie rozdziały są zdecydowanie na plus dla pozycji. Poza tym rozdziały pisane są naprzemiennie z perspektywy rożnych bohaterów, dzięki czemu mamy szansę poznać lepiej i myśli i emocje. W książce zastosowano wiele retrospekcji - ze strony na stronę przemieszczamy się nie tylko w czasie, ale także w przestrzeni. Z Bohaterami niestety nie zaprzyjaźniłam się na dłużej niż czas czytania powieści. Zarówno oni jak i ich los szybko uciekły z mojej głowy. 

Jak widać po mojej opinii jestem zawiedziona tą pozycją - oczekiwałam czegoś dużo lepszego po autorce. Zakończenia można było się łatwo domyślić,a więc nie uważam tej książki za dobry thriller. Podczas lektury skupiłam się na psychice głównych bohaterów, na nici, którą byli ze sobą związani, wydawało mi się to bardziej interesujące niż główny wątek. 
Ze swojej strony, z przykrością to pisze, ale nie polecam najnowszej książki Jenny Blackhurst. 
  
Wydawca - Wydawnictwo Albatros 
Data Wydania - 18.09.2019 
Liczba stron - 416 


Za egz. książki dziękuję Wydawnictwu Albatros! 

sobota, 2 listopada 2019

PS Kocham Cię na zawsze - Cecelia Ahern

"PS KOCHAM CIĘ NA ZAWSZE" - Cecelia Ahern 


Akcja „PS Kocham Cię na zawsze” rozpoczyna się siedem lat po śmierci Gerry’ego. Jego żona Holly Kennedy poukładała swoje życie na nowo. Ma stabilną pracę i zamierza zamieszkać ze swoim nowym partnerem, Gabrielem. Ciara, siostra Holly, namawia ją do udziału w podcaście, w którym miałaby opowiedzieć o swoich doświadczeniach po śmierci Gerry’ego i o listach, które jej zostawił. Ta jednak obawia się powrotu do traumatycznych wydarzeń, które zostawiła już za sobą…
- opis Wydawcy 

Wiele osób na pewno kojarzy książkę "PS Kocham Cię" Cecelii Ahern, opinia na którą własnie natrafiliście będzie o kontynuacji tego klasowego już hitu. Historia Holly i Garry'ego jest szereoko znana  wśród miłośników literatury kobiecej czy obyczajowej. Nawet gdy ktoś nie miał okazji do jej przeczytania to może kojarzyć bohaterów z cudownego filmu z 2007 roku o tym samym tytule. Jestem przekonana, że wiadomość o kontynuacji "PS kocham cię" ucieszyła niejedno czytelnicze serducho. 

Z twórczością Ceceli Ahern po raz pierwszy spotkałam się przy lekturze Love, Rosie i całkowicie przepadłam. Pamiętam, że tamta książka wywróciła mój świat na kilka dobrych miesięcy, do dziś ją pamiętam, a to nie zdarza się zbyt często, abym po kilku latach kojarzyła fabułę powieści. Na pewno jest wielu z Was, tych którzy nie czytali "PS Kocham Cię" i zastanawia się czy możecie przeczytać kontynuację bez znajomości części pierwszej. W moim przekonaniu możecie sięgnąć po "PS Kocham Cię na zawsze" bez skrupulatnej lektury poprzedniej książki. Jednak warto byłoby na przykład obejrzeć ekranizację "PS kocham Cię", ale zaznajomić się z recenzjami tej pierwszej. Bo choć w kontynuacji autorka skupiła się na nowych bohaterach to tło historii nadal stanowią losy Holly i Garrego. 

"PS Kocham Cię na zawsze" opowiada o grupie umierających osób, którzy przygotowując się na swoją ostatnią drogę pragną pozostawić coś dla swoich bliskich. Zaintrygowani historią Holly i Garrego chcą, aby ich śmierć była choć odrobinę mniej bolesna dla ich rodzin. Zbierają się w grupę wsparcia i bardzo chcą, aby dołączyła do nich właśnie Holly. Pragną, aby opowiedziała im o swojej przeszłości, o listach od Garrego, swoich emocjach i uczuciach. Holly początkowo nie chce babrać się w przeszłości, która ta wiele ją kosztowała, ale z czasem zaczyna widzieć w tym przedsięwzięciu szansę dla samej siebie. 

"PS Kocham Cię na zawsze" to piękna kontynuacji "Ps Kocham Cię". W moim odczuciu nie jest to książka pisana dla pieniędzy, zbyt nudna i przegadana. Jest ona pełna emocji, które tkwią w ludziach na różnych etapach ich życia. Wydaje mi się, że każdy jest w stanie odnaleźć w tej powieści coś dla siebie. Fani "PS kocham cię" mają szansę na "odnowienie znajomości" z Holly, poznanie jej obecnego życia. Ci, którzy po raz pierwszy spotykają się z cyklem Ceceli Ahern mogą przeżyć bardzo emocjonującą i trudną historię. 

"PS Kocham Cię na zawsze" jest powieścią godną uwagi i zainteresowania fanów literatury kobiecej i obyczajowej. 


Wydawca - Wydawnictwo Akurat 
Data wydania - 16.10.2019 
Cykl - PS kocham Cię [2]
Liczba stron - 448 



Za egzemplarz książki bardzo dziękuję Wydawnictwu Akurat! 

piątek, 25 października 2019

Milion nowych chwil - Katherine Center

"MILION NOWYCH CHWIL" - Katherine Center 


Margaret Jacobsen ma przed sobą świetlaną przyszłość: narzeczonego, którego uwielbia, wymarzoną pracę i obietnicę doskonałego życia tuż za rogiem. Nagle wszystko, na co tak ciężko pracowała, obraca się wniwecz. Trafia do szpitala, gdzie zmuszona jest stawić czoła świadomości, że nic już nie będzie takie, jak wcześniej. Odnalezienie się w nowej sytuacji jest trudne, a sprawy nie ułatwią skrywane przez lata rodzinne sekrety…
- opis Wydawcy 


"Milion nowych chwil" to opowieść o kobiecie, jej najbliższych, przeszłości i teraźniejszości. Na kartach powieść odnajdujemy dawno zaginioną miłość, przyjaźń, a także jesteśmy świadkami nieszczęść i upadków. Mimo wszystko historia Margaret daje niepowtarzalnego 'kopa' do działania, sprawia, że zaczynamy myśleć w kategoriach tu i teraz. 

Młoda kobieta - Margaret Jacobsen jest szczęśliwą narzeczoną, planuje ślub i wspólne życie z najbliższym sobie mężczyzną. Wszystko układało się idealnie aż do dnia feralnego wypadku, w którym Margaret została poszkodowana. Od tej pory kobieta musi zmierzyć się z zupełnie różnymi problemami, z którymi dotychczas nie miała do czynienia. Pewne wydarzenia wywracają jej uporządkowane życie do góry nogami. Przeszłość, teraźniejszość i nadzieja na lepsze jutro - wszystko to pokrywa się na kartach książki "Milion nowych chwil". Jesteśmy świadkami wielu chwil w życiu głównej bohaterki - tych szczęśliwych jak również tych tragicznych. 

Główna bohaterka jest świetnie skonstruowaną postacią. Jest wyrazista, charyzmatyczna - babka z charakterem. Mimo ciężkich problemów nie poddaje się, choć jak każdy człowieka miewa chwile zwątpienia. Na szczęście te ostatnie są rzadkością i częściej mamy okazję obserwować Margaret jako silną, pełną uporu kobietę. Niesamowicie polubiłam tę bohaterkę, mam wrażenie jakbym znała ją osobiście. Jej historia choć podobna do wielu, które już znam z różnych źródeł jest dla mnie wielką inspiracją do walki o każdy nowych dzień. Jak czytamy w tytule "Milion nowych chwil" - codziennie dostajemy od losu szansę na miliony chwil - dobrych, a czasami niestety złych. Postawa głównej bohaterki pokazuje, że należy doceniać każdy z nich. 

Mimo trudnych i bolesnych, których doświadczyła Margaret na kartach książki jest ona uroczą i czułą kobietą. Podobne odczucia mam co do samej powieści. Jest ona życiowa, tak po prostu. Trochę bólu, strachu, niezrozumienia, odrobina tęsknoty i tajemnicy, a także kielich szczęścia. Wypadek, który przytrafił się głównej bohaterce mógłby spotkać każdego z nas. Zachowanie jej najbliższych być może przypominałoby zachowanie naszych bliskich. Życie bywa nie przewidywalne i w tym właśnie jest jego urok. 

Jeśli macie ochotę na wzruszającą, ciepłą historię z twardą bohaterką to "Milion nowych chwil" jest książką idealną dla Was. Polecam. 


Wydawca - Wydawnictwo MUZA 
Data Wydania - 17.07.2019 
Liczba stron - 416


Za egz. książki bardzo dziękuję Wydawnictwu MUZA!

niedziela, 20 października 2019

W niemieckim domu - Annette Hess

"W NIEMIECKIM DOMU" - Annette Hess 



Frankfurt, 1963 rok. Ewa, młoda tłumaczka, córka lokalnego restauratora, Bruhnsa, zaraz się zaręczy. Nieoczekiwanie otrzymuje zlecenie: ma przetłumaczyć zeznania świadków podczas rozprawy sądowej. Jej rodzice, podobnie jak przyszły narzeczony, syn bogatego przedsiębiorcy, są temu przeciwni. Jest to pierwszy w mieście proces przeciw zbrodniarzom SS, którzy służyli w Auschwitz. Ewa nigdy nie słyszała o tym miejscu i dziwi się, że w jej domu nigdy nie mówiło się o tym, co działo się w czasie wojny, podąża jednak za swoimi uczuciami i sprzeciwia się rodzinie. Przyjmuje zlecenie nieświadoma, że ten proces nieodwracalnie odmieni nie tylko niemieckie społeczeństwo, ale także jej własne życie.


Emocjonująca i poruszająca opowieść o bezlitosnych trybach historii, przemocy, miłości, zdradzie i trudnych rozliczeniach z historią. Ta opowieść przemówi z wyjątkową mocą nie tylko do czytelników Łaskawych, Tatuażysty z Auschwitz czy Dziewczynki w czerwonym płaszczyku. Nie zrozumiemy siebie nawzajem i naszej współczesności bez konfrontacji z tym, co stało się w XX wieku.

- opis Wydawcy 

Gdy tylko przeczytałam opis książki Annette Hess wiedziałam, że może to być coś ważnego, nietuzinkowego, coś na długo zapadnie w mojej pamięci. Sama powieść jest obecnie bardzo "na topie" bym powiedziała, mam wrażenie, że widzę ją dosłownie wszędzie. Na szczęście wnętrze tej książki jak najbardziej zasługuje na taki rozgłos. Cieszę się, że miałam okazję przeczytać tak poruszającą historię. 

Z fabułą możemy zaznajomić się już po przeczytaniu opisu, który jest dość wyczerpujący. Młoda kobieta szykuje się do nowej drogi życia, ma poukładane plany na przyszłość, nagle dostaje ważne zlecenie - tłumaczenie zeznań świadków na rozprawie sądowej. Niby jest to praca jak każda inna, ale podczas spotkań Ewa odkrywa czego dotyczą te zeznania. Powoli zaczyna odkrywać prawdę o wojnie, śmierci i wielkim chaosie jaki zapanował na świecie przed dwudziestoma laty. 

Dla nas, żyjących w XXI wieku II Wojna Światowa jest "dobrze" znana. Niewielu z nas ma osobiste wspomnienia z tego okresu, ale każdy ma bądź miał babcię, dziadka, którzy wiele opowiadali. A poza tym największym źródłem wiedzy dla nowego pokolenia o tych czasach była szkoła - lekcje historii czy nawet wiedzy o społeczeństwie. Dodatkowo mamy dostęp do całej masy informacji w internecie, książkach czy filmach. Ewa w roku 1963 na zdrowy rozum też  coś powinna wiedzieć, a jednak okazuje się, że kobieta przez całe swoje życie żyła trochę jak w bańce mydlanej - odcięta od historii, od pamięci o ponurych czasach swojego kraju. Dla mnie wydaje się to troszeczkę dziwne, że w domu rodzinnym bohaterki nigdy nie wspominało się o wojnie, śmierci niewinnych ludzi. A jednak tak właśnie było. Ewa dopiero podczas tego przypadkowego zlecenia dowiaduje się o obozach zagłady, o zniszczeniu jakie wojna naprawdę wywołała.  

Podziwiam jednocześnie upór Ewy w dążeniu do prawdy, nawet wobec sprzeciwu najbliższych. "W niemieckim domu" jest pozycją jak najbardziej wartą zainteresowania się. Jest to przejmująca historia, która na długo zostaje w pamięci. 


Wydawca - Wydawnictwo Literackie 
Data Wydania - 16.10.2019 
Liczba stron - 413

Za możliwość lektury dziękuję Wydawnictwu Literackie! 

sobota, 19 października 2019

O Północy w Czarnobylu - Adam Higginbotham

"O PÓŁNOCY W CZARNOBYLU" - Adam Higginbotham



Adam Higginbotham dzięki licznym wywiadom z świadkami, a także dostępowi do odtajnionych akt i nieopublikowanych dotąd wspomnień, przedstawia nieznaną historię Czarnobyla. Pisze o powstaniu elektrowni, o życiu mieszkańców Prypeci, o absurdach ZSRR. Skupia się na przebiegu tragedii, kulisach działań propagandowych oraz skutkach wybuchu. Snuje przejmującą opowieść o heroizmie, desperacji i rozpaczy.


Takiej książki jeszcze nie było. Wątek społeczny przeplata się z naukowym, historia zwykłych ludzi rozgrywa się na tle wyścigu technologicznego. O północy w Czarnobylu to zwieńczenie ponad dziesięcioletniej reporterskiej pracy nad nieznaną historią czarnobylskiej katastrofy – nieopowiedzianą i ukrywaną przez ponad trzy dekady.

- opis Wydawcy 


O tym co stało się w Czarnobylu w 1986 roku nikomu nie trzeba opowiadać. Każdy z nas w mniejszym lub większym zakresie słyszał o awarii elektrowni jądrowej i jej wybuchu. W normalnych warunkach tuż po takim zdarzeniu niezwłocznie powiadomiono być ludność cywilną, aby chronić ją przed działaniem promieniotwórczym. W tamtym jednak czasie i miejscu o wybuchu elektrowni świat dowiedział się zdecydowanie za późno. Komu zależało na tym, aby prawda nie wyszła na jaw? Kto próbował tuszować sprawę gęstej chmury pyłu radioaktywnego, która przesuwała nad północną Europą? O tym i wielu innych kwestiach opowiada reportaż Adama Higginbothama pod tytułem "O północy w Czarnobylu". 

Wybuch elektrowni w Czarnobylu na zawsze zmienił tereny otaczające go. Choć od wydarzeń z kwietnia 1986 roku minęły  lata, do tej pory wiele wiosek i miast pozostaje niezamieszkałych. Konsekwencje wybuchu były odczuwalne na przestrzeni wielu lat i wielu państwa. Zaczęto zastanawiać się nad bezpieczeństwem tego typu budowli. Czarnobyl to już można powiedzieć symbol wielkiej tragedii. 

" O północy w Czarnobylu" to powieść reporterska, którą czyta się jak najlepszy thriller mimo, iż na kartach książki znajduje się bardzo dużo fachowych wyrażeń i zwrotów. Dzięki słowniczkowi, który znajduje się na końcu możemy bez problemu czytać i sprawdzać to czego nie do końca rozumiemy. Poza tym autor postarał się o wydaje mi się wyczerpujące wyjaśnienie jednostek promieniowania i nie tylko. Podczas lektury poznajemy bohaterów wzorowanych na prawdziwych postaciach. Obserwujemy ich życie rodzinne i pracę tuż przed wybuchem elektrowni i tuż po. W większości byli to ludzie mocno związani z Czarnobylem. 

Dzięki zastosowaniu dialogów, miałam wrażenie jakbym naprawdę uczestniczyła w opisywanych wydarzeniach. Wydaje mi się, że wzbudzało to we mnie dodatkowo silne emocje i uczucia. Były one niezwykle zróżnicowane - raz bardzo negatywne, raz współczujące. Obserwowanie ludzi, którzy mieli bezpośredni kontakt z elektrownią było bardzo przejmującym doświadczeniem. Choć nie czytam zbyt wiele literatury faktu to jednak tę książkę czytałam z wielkim zainteresowaniem. 

"O północy w Czarnobylu" to świetnie przedstawione wydarzenia z 1986 roku. Dzięki tej publikacji miałam szansę na "podpatrzenie" pewnych kwestii z innej perspektywy. Myślę, że jest to książka warta polecenia! 


Wydawca - Wydawnictwo SQN 
Data Wydania - 2.10.2019 
Liczba stron - 541

Za egzemplarz książki dziękuję Wydawnictwu SQN!

sobota, 12 października 2019

Szeptacz - Alec North

"SZEPTACZ" - Alec North 



Pisarz Tom Kennedy nie potrafi pogodzić się z nagłą śmiercią żony. Tęsknota za nią staje się szczególnie dotkliwa w momentach, gdy nie może znaleźć wspólnego języka ze swoim synem. Obaj mają nadzieję, że zmiana otoczenia pozwoli im uporać się z traumą.


Senne Featherbank wydaje się idealne, by zacząć wszystko od nowa. Ale miejscowość ma swoją mroczną przeszłość. Dwadzieścia lat wcześniej seryjny morderca zamordował tu pięciu kilkuletnich chłopców. Prasa nadała mu przezwisko Szeptacz, ponieważ w nocy miał w zwyczaju szeptać pod oknami swych ofiar.

Kiedy dochodzi do zaginięcia małego chłopca, koszmar sprzed lat powraca. Prowadzący śledztwo detektywi dostrzegają niepokojące podobieństwo do sprawy Szeptacza...

- opis Wydawcy 

Akcja promocyjna tego tytułu ruszała na długo przed oficjalną zapowiedzą książki w mediach. Jako recenzenci dostawaliśmy tajemnicze przesyłki z tajemniczymi ulotkami. Już wtedy byłam zaintrygowana, choć jeszcze nie miałam pojęcia o co chodzi. Gdy tylko pojawiła się zapowiedź książki wiedziałam, że będę musiała ją przeczytać. Nie zaprzeczę jednak, że odrobinę bałam się lektury powieści Alexa Northa. 

Na kartach powieści poznajemy głównego bohatera - Toma i jego syna. Żona mężczyzny niestety przedwcześnie zmarła osierocając małego synka. Tom sam wychowywał go i starał się robić to najlepiej jak potrafił. W obliczu tak trudnych sytuacji i wydarzeń zmiana miejsca pobytu potrafi zadziałać kojąco. Wybór padł na Featherbank - niezbyt duże, malownicze miasteczko, ale za to z tajemniczą i przerażającą przeszłością. Chodzi oczywiści o tytułowego Szeptacza - mordercę, który dwadzieścia lat wcześniej zabił kilku chłopców. Czy powrócił? 

Są pewne rzeczy, które na człowieka działają bardziej lub mniej jeśli chodzi o horrory i ogólnie pojęty strach. Dla mnie dziwne dźwięki, które można usłyszeć wieczorową porą działają jak płachta na byka. Gdy pomyślę, że miałabym usłyszeć szepty .. - nie, nie chcę myśleć. Tym bardziej byłam strachliwa jeśli chodzi o "Szeptacza". Jednak zaczęła czytać i stwierdziłam, że dopóki za oknem jest jasno, a tle do lektury jest włączony telewizor to mogę czytać. I w takich okolicznościach przeżyłam spotkanie z Tomem i pozostałymi mieszkańcami Featherbank. 

"Szeptacz" to thriller po, którym przez kilka dni nie potrafiłam znaleźć sobie miejsca. Autor skonstruował go w taki sposób, że z jednej strony czytelnik boi się, odczuwa lęk, a z drugiej - wciąż powraca do lektury, aby w końcu poznać zakończenie. Atmosfera w powieści jest ciężka, daje się odczuć niepokój wśród mieszkańców miasteczka po tym jak ginie mały chłopiec. Wszyscy podejrzewają, że być może wydarzenie to, to powrót Szeptacza, ale nikt nie jest w stanie wypowiedzieć tego na głos. 

"Szeptacz" - naprawdę jękliwy i strachliwy thriller, który mimo wszystko warto przeczytać, ponieważ jest ciekawy, wciągający i nieprzewidywalny. 


Wydawca - Wydawnictwo MUZA 
Data Wydania - 16.10.2019 
Liczba stron - 480



Za możliwość przedpremierowej lektury dziękuję Wydawnictwu MUZA!